Многомониторен компютър

Многомониторният компютър е известен още като мултимониторен компютър, мултимониторна/многомониторна работна станция и други. Както подсказва и името той представлява компютър с повече от един монитор.

До неотдавна многомониторните работни станции представляваха лукс, който малцина можеха да си позволят, най-вече поради скъпите монитори и нуждата от специална видеокарта с повече от един видео-изход. Не на последно място операционните системи, и особено Windows, не поддържаха особено добре повече от един монитор. Поне не толкова успешно, колкото го прави най-новата версия Windows 7 на Microsoft.

С масовото навлизане на технологиите цените наднаха драстично навсякъде и дори и в България вече не е лукс човек да се обзаведе поне с втори монитор. Защо е нужно? Проучванията показват, че производителността от добавянето на втори монитор се повишава с до 50%.



За кого представлява интерес такава многомониторна компютърна система? Примерите са много и не се изчерпват единствено с посочените:

блогъри, журналисти, писатели и т.н.: на единия монитор е статията, която пишат, а на втория монитор е втория браузър, с който търсят информация.

търговци и хора от областта на продажбите – тези, които изготвят оферти, ценови предложения и др. – на единият монитор е офертата, която съставят, а на втория е ценоразписът.

графични дизайнери и видео монтажисти: мястото никога не стига. На основния монитор може да е основното приложение, а на втория монитор да се изтегли палитрата с инструментите.

трейдъри на валута и акции – при тези хора не говорим за два монитора, а поне за четири, а защо не и осем? Графиките на финансовите инфикатори и различни времеви срокове могат да се поместят в различни отделни монитори.

Тук предлагам няколко варианта, като започвам от най-евтиния и достъпен и стигна до най-скъпия и специализиран.


Вариант 1: Лаптоп с видео-изход.

Добавяте монитор за 300 до 600 лв в зависимост от поддържаната резолюция. Или вземате монитора от компютъра, който сте ползвали преди да си купите лаптопа.

Предимства:

– Евтин, нискобюджетен вариант. Не купувате нищо друго, освен лаптоп (1000 лв) и монитор (300-500 лв). Примерна цена към 15 март 2010: 1300-1500 лв.

Недостатъци:

– При лаптопи, при които видеокартата ползва памет от системната памет (RAM), може да се наложи да увеличите количеството налична системна памет.

Забележка: при някои от евтините лаптопи и при лаптопите с по-ниска резолюция, видеоизходът поддържа резолюция 800*600. Вече не се намират монитори с такава ниска резолюция. Имайте предвид забележката, ако се спрете на този вариант.

Забележка 2: ако лаптопът поддръжа повече от един видеоизход, съобразете типа на изхода, за да закупите монитор със съответния видео-вход. (Тук можете да прочетете по въпроса.)


Вариант 2: Закупувате си външна USB видео-карта. Примерно DVI/VGA/HDMI (от Virtuavia).

Предимства:

– Запазвате мобилността си – може да се използва заедно с лаптоп. Примерна цена: лаптоп 1000 лв, 140 лв за 1 брой външна видеокарта, 300 лв за 1 допълнителен монитор. Добавяте съответната сума добавяте съответната сума.

– Купувате толкова карти, колкото допълнителни монитора искате да закачите (евентуално можете да спестите 1 или 2 карти, ако ползвате вградените видеизходи на лаптопа/работната станция, която ползвате).

– външните USB карти са със собствена памет и не ползват от тази на компютъра ви.

Недостатъци:

– По-скъп вариант

– Увеличена консумация на мощност през USB портовете

– Заемане на USB портовете на машината ви. (Това сравнително лесно може да се компенсира с USB репликатор – цена около 10-50 лв (без/със външно захранване на репликатора))


Вариант 3: Стационарна работна станция. Името е работна станция, но по същество това е сървър. В зависимост от възможностите на компютъра (по-точно на дънната платка) можете да сложите 2 платки с по 4 видео-изхода и така да имате примерно 8 монитора. Разбира се, винаги можете да се възползвате от възможността за външни USB видео-карти, описани в предния вариант.

Цена само за работната станция – около 2300 лв без ДДС. В скоро време ще направя описание на примерна стационарна работна станция. Всеки монитор започва от 300 лв. и нагоре. При повече монитори ще имате нужда и от стойка за монитори. (В България, поради ниското търсене, не се предлагат много стойки за монитори. За това, след като решите колко монитора ще ползвате, можете да си поръчате от чужбина – примерно от Ergotron.)

Предимства:

– Стационарните машини, за разлика от лаптопите, се обновяват (ъпгрейдват) сравнително лесно.

– Възможност, при една и съща цена на лаптоп и стационарна работна станция, работната станция да е с по-добри параметри (примерно 3 харддиска, вместо 1 при лаптопа)

Недостатъци:

– Работната машина е стационарна.

Ако имате въпроси, можете да оставите коментар, или да се свържете с мен.