Възстановяване на изтрити файлове от твърдия диск на компютъра

by Михаил Матеев on April 1, 2010 · 10 comments

in Компютри

Recuva е безплатна програма за възстановяване на изтрити файлове от диска. Предимството, в допълнение на това, че е безплатна, е че няма нужда от инсталиране. Можете да я използвате на USB ключ (флашка, карта-памет, външен диск) и да възстановявате файловете след нейното стартиране. Програмата е изключително лесна за ползване.

Важна особеност е, че файловете, които възстановявате, е препоръчително да записвате на друг дял. Пример: опитвате се да възстановите файлове от устройство D. Хубаво е да запишете възстановяваните файлове на друго устройство (C:\, E:\…). В противен случай можете да изтриете безвъзвратно част от файловете, които се опитвате да възстановите.


Програмата може да се изтегли от следната страница: http://www.piriform.com/recuva/download (изтегля се файл за инсталиране на програмата – ако решите да си я имате инсталирана), или, в архивиран ZIP формат без нужда от инсталиране оттук.

Тази програма ще ви помогне за инцидентно изтрити файлове. За информация за цялостно архивиране и възстановяване посетете страницата Софтуер за архивиране и възстановяване.

{ 10 comments… read them below or add one }

Росен August 4, 2010 at 15:07

Здравей, Мишо. Ползвал съм тази програма и наистина е добра. Единствено някои файлове не са напълно възстановени. Както и да е, направо към въпроса :):):) Може ли да се възстановят файлове след преинстал на Windows, като предишният XP е заменен от Vista. След това е направен даунгрейд до XP, като D:\\ директория вече не съществува. Могат ли да се възстановят файловете от тази директория и ако да, как?
Предврително благодаря за отделеното време и внимание :)

Reply

Михаил Матеев August 4, 2010 at 17:11

Здравей, Роска!

Кратка версия на отговор (кратък и с опит да е полезен): докато дискът не е форматиран физически целия (а не само FAT таблицата да е изтрита), или дискът не е дефрагментиран междувременно (между момента на изтриване и момента на опита за възстановяване), файловете са възстановими. Дори след форматиране понякога е възможно да се възстанови информация (използва се магнитното остатъчно поле от по-ранни записвания, но едва ли точно с тази програма.) С други думи – трябва да се опита. Доколкото съм работил с тази програма, съм забелязал, че при големи файлове (от порядъка на гигабайти) програмата престава да работи. (Аз лично ползвам Acronis за архивиране на данните, и по тази причина ползвам тази програма рядко. Но пък на доста хора тази програма е помогнала. Препоръчах я на един човек да възстанови снимките си от изтрита 4ГБ флаш-карта от фотоапарат. По данни от разговора, операцията по възстановяване на изтритите снимки е преминала успешно).

Накратко: вземаш най-новата версия на програмата и пробваш. Търсиш в списъка файлът, който ти трябва и го посочваш за възстановяване.

Дълга версия на отговор (дълъг, по-сложен, и безполезен, ако краткият не е помогнал): Бързото форматиране изтрива само FAT таблицата, а физически изтритите файлове остават на диска, като само някои служебни маркери са променени (които маркират, че мястото е свободно за запис на последващи нови файлове). Но, ако дискът не е дефрагментиран, или физически форматиран на ниско ниво, информацията си остава.

C: и D: не са директории, а дялове. Дори D: вече да не съществува, ако само си даунгрейднал от Vista до XP, то имаш шансове да намериш все още файловете, които търсиш. Особено, ако не е минало много време от даунгрейда насам.

Надявам се да съм ти отговорил.

Reply

Polina November 14, 2010 at 19:43

Здравейте,имам един проблем,ако може да помогнете.Напълни ми се картата с памет на фотоапарата и качих снимките на компютъра,изтрих картата и след като я напълних пак качих и без да искам съм щракнала да замени предишнити снимки мога ли да възстановя по някакъв начин заменените снимки?

Reply

Михаил Матеев November 14, 2010 at 19:53

Здравейте!

Можете да опитате с горепосочената програма да възстановите файлове от папката, в която сте заменили снимките. Ако изобщо е възможно да бъдат възстановени, то снимките ще бъдат показани като файлове за възстановяване в инферфейса на пограмата. Ако Вие се чувствате неуверена при работа с програмата, може да помолите Ваш познат да Ви съдейства.

Reply

Konstantina April 19, 2012 at 13:21

Zdraveite!Nadiavam se da mi pomognete…nakratko.Antivirusnata mi programa ot 10 dni se aktivira postoianno,v hronologiata otkrih informacia za ataka ot Troianski kon,softuer za krajba na paroli i programa za izpolzvane na uiazvimost.Nischto ne mi e iasno,ne sam speciialist i me plaschi fakta che niakoi moje da ima dostap ot daleche do kompiutara mi,zatovba Vi molia da mi obiasnite dali e vazmojno tova i kade da otkriia vaprosnite programi za da gi premahna.Blagodaria Vi predvaritelno!

Reply

Михаил Матеев April 19, 2012 at 13:36

Здравейте!

По принцип можете да опитате с изтегляне на различйна от вашата антивирусна програма и да сканирате с нея, с надеждата тя да успее автоматично да реши проблемите и да отстрани съответните вируси и зловредни програми.

Ако това не помогне, ще трябва да извикате специалист на място, който да поправи нещата.

Ако и това не е възможно, то трябва да преинсталирате операционната система с изтриване на инсталацията на старата операционна система /форматиране на диска/. (това със сигурност ще реши проблема).

Зловрени файлове, които се намират на другите дялове на диска, освен на системния дял, трябва да бъдат изтрити, ако не е възможно възстановяването им.

Reply

Таньо April 14, 2013 at 23:39

Изтри ми се всичко на комютъра след рестартиране (май някой е влезнал в компютъра ми по някакъв начин) , нямам представа как стана това моля помогнете , моля !!!

Reply

Михаил Матеев April 15, 2013 at 09:33

Здравей, Таньо!

Най-важното е първо да не си пипал нищо по диска след срива.

Това, което трябва да направиш, е следното:

1) Изваждаш диска от компютъра и го закачаш към друг компютър (било като го свържеш вътре в компютъра или в кутийка за външен диск през USB).

2) След това вземаш още един голям празен диск.

3) Пускаш програмата на дълбоко сканиране

4) Записваш файловете върху големия празен диск от точка 2.

5) Оставяш достатъчно време за работа на програмата, като е желателно токът да не спира.

====

Твърде вероятно е, ако имаш няколко дяла на диска си, да е станал проблем само със системния дял (C:), а информацията от останалите дялове да е непокътната. Ако на системния дял C нямаш ценна информация, а другите дялове са непокътнати, по-лесният начин е просто да преинсталираш операционната система и инталираните програми.

Reply

Мартина August 9, 2014 at 18:40

Здравейте! Преинсталираха ми компютъра преди няколко дена,бях на XP,сега е Windows 7.Чудех се дали ще мога да си възстановя една изтрита папка,която беше на D. По принцип от там ми казаха,че няма да изчезне нищо,но най-важната ми папка я няма,тя е там,но е празна.Казаха ми,че може би е линк,тази папка е била на C и аз съм я преместила направо,не съм я копирала и така всичко е изчезнало…Има ли някакъв шанс да си я върна?

Reply

Михаил Матеев August 10, 2014 at 19:35

Здравейте!

Трябва да активирате програмата и да претърсите устройство D за файловете, които търсите. Ако можете да се сетите за имена на файлове и го въведете в търсенето, това би помогнало.

Също има някакъв малък шанс, ако файловете Ви са били на устройство C, те да бъдат възстановени чрез програмата, но е малко вероятно, защото вероятно устройство C е било форматирано преди инсталацията на Windows 7.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: