Защо купувам сребро на 30 долара

Защо купувам сребро на 30 долара
статия от Джеф Кларк (адаптиран превод)

Оригиналът е публикуван на 22.02.2011 година. Линк към оригинала има в края на статията. Към 25.02.2011 пазарната цена е 34 долара за унция (1 унция е една инвестиционна монета). След края на статията съм написал начин за това, как да откриете свой спестовен влог в инвестиционна програма за такива монети.

ГОЛЯМОТО ЗЛАТО

Среброто скочи с 27% от 28 януари, огромно повишение за нищожните 16 дни на търговия. То вече се извиси над най-високата си цена за 2010 година и се продаваше за по-малко от 16 долара по това време на годината – удвояване за 12 месеца. И така, скъпо ли е? Или трябва да игнорираме това рязко повишение и да продължим да купуваме?

Прочетох няколко статии, които казват, че трябва да очакваме среброто да падне до ниво от 25 долара, а една от тях закова нивото на 22 долара. Други, разбира се, виждат бичи (т.е. за възходящо движение – б. М. М.) технически фигури в краткосрочен план и считат, ще то се е запътило нагоре. От онези, които твърдят, че среброто ще пада, повечето считат, че ще е временно, макар че един от авторите да заявява, че бичият (възходящият – бел. М. М.) пазар на ценни метали е приключил (мисля, че той е от привържениците на лагера „златото е балон”).

Тези автори може да са прави за краткосрочното понижение на цената, но аз съм по-малко загрижен накъде се движи цената този месец или дори следващите няколко месеца, и по-съсредоточен накъде е вероятно да се устреми през следващите няколко години. Внимание: следващата диаграма може да предизвика вълнение.

Макар и да има много причини да сме в бичо настроение (т.е. да очакваме цената да се повишава – б. М. М.) спрямо среброто, това, което всеки наистина иска да знае е колко нагоре може да отиде цената. Ето един съвет, строго основан на историческото движение на цената.

Диаграма: Заглавие: Среброто изпревари златото и в миналото, и сега. Вляво е среброто (Silver). Показано е нарастването на цената в проценти от ноември 1971 до 21 януари 1980 г. (с оранжево), а с черно е нарастването – от март 2001 г. до 11 февруари 2011. Вдясно е показано съответното нарастване на златото (Gold) за периода януари 1970 до 21 януари 1980 г. (с оранжево) и съответно – нарастването от 2 април 2001 до 11 февруари 2011 година.

Среброто нарасна до 3646% от най-ниската стойност през ноември 1971 – 1,32 долара до най-високата стойност от 21 януари 1980 година от 49,45 долара за унция (цени от лондонската борса за цени метали). Нашето текущо повишение, до 4 февруари, е 596%. При 30 долара, среброто може да се изкачи до над пет пъти, за да съответства на последния голям бичи пазар. Ако то направи това, цената му ще удари 160,89 долара за унция (от своята най-ниска точка от 4,295 долара на 30 март 2001 година).

Също така ще забележите, че среброто се представя по-добре от златото на тези два бичи пазара. Въпреки от рязкото понижение на цената с 26,9% през 2008 година (докато в същото време златото се увеличи с 5%), металът надскочи своя жълт братовчед с 38,6% от техните съответни най-ниски стойности през 2001 година.

Златото се повиши с 2333% през 1970-те; сега е нагоре с 430%. Ако то наподоби последното си движение, то би ударило 6227,26 долара за унция, възвръщаемост от четири и половина пъти спрямо цената на златото днес.

От чисто историческа гледна точка за цената, диаграмата определено предполага, че имаме да извървим дълъг път и с двата метала. Въпросът е, ако фундаменталният анализ подкрепя такива ценови нараствания (покажете ми здрав долар и никаква заплаха от инфлация и ще говорим), но от моя гледна точка в момента има утвърдено предимство за цената на тези метали да расте много по-нагоре. И точно толкова важно е да държим под око голямата картина.

И така, да, купувам сребро на 30 долара, отчасти защото мисля, че потенциалът за огромни печалби е голям.

Обаче, ще добавя че не пресушавам до дъно парите си брой в това начинание. Мисля, че за инвеститорът в ценни метали е важно да е винаги в играта, но при даденото колебание на цената на среброто и предпазливостта на повечето пазари точно в момента, благоразумието ни казва да вземем и малко предпазни мерки.

Да кажем, че някой от пророците, цитирани горе, е прав и среброто временно падне до 25 долара. Ако успеете да хванете това ниво, вашата възвръщаемост накрая на движението ще е 543% срещу 436% от ниво 30 долара (като изключваме разходите за такси и съхранение). Това са повече от още 100% печалба от вашата първоначална инвестиция.

Но как човек купува сребро, без да знае дали цената ще падне много надолу или ще се покачи много нагоре? Например, среброто може да се изстреля от тези нива, никога да не видим повече цена от 30 долара, като остави в неосъществено очакване онези от вас, които чакате разпродажбата на пазара. Или то може да потъне до 25 долара, което да накара инвеститорите, които са инвестирали всичките си пари в момента, да съжаляват, че не се изчакали по-добра цена. Или то може да се колебае нагоре-надолу, да кажем, до следващата есен, като оставя и двете групи – бикове и мечки, оптимисти и песимисти – в несигурност и отстрани, извън пазара.

Според мен, на въпроса има отговор от една дума. Той решава всички дилеми – оставате на пазара, докато едновременно ви позволява да купувате на по-ниски цени, ако това се случи. Той ви позволява да изградите своята позиция все по-голяма и по-голяма, без да се тревожите дали получавате добра цена.

Глаголът, който е отговор в една дума е: натрупвайте. Или на разговорния език, направен популярен през 80-те години от бранша за финансово планиране, осреднена цена в долари. С други думи, купувате малко сега, купувате малко следващия месец и т.н., докато имате позиция, достатъчно голяма да бие инфлацията и всеки друг икономически вопъл, на който вероятно ще се натъкнем през следващите няколко години.

Така че моят съвет е: купувайте, задържайте, повтаряйте. Защото ако нашия пазар на сребро завърши като левия стълб на диаграмата, вие също може да съжалявате, че не сте го купили на 30 долара.

Оригинален адрес на статията: http://news.silverseek.com/SilverSeek/1298408054.php

***

Надявам се тази статия да е била полезна за вас. Оставам на разположение за повече информация.

Една от възможностите за инвестиране в сребро е представена тук.

Можете да разгледате и други статии от категорията Инвестиране в сребро.

Ако имате въпроси – можете да се свържете с мене през контактната страница на блога – http://mihailmateev.com/?page_id=4