Антивирусен софтуер

Антивирусният софтуер е важна част от защитата на вашия компютър

Това е така, защото откакто има операционни системи, има и хора, които се опитват да се възползват от проблемите в операционните системи. Вирусите представляват зловредни програми, които използват такива проблеми (наричат се уязвимости) и унищожават информацията на вашия компютър, или още по-лошо – извличат вашата информация за пароли и поверителни данни и ги изпращат на собственика на вируса (тук под вирус имам предвид зловреден софтуер като цяло, който работи на вашия компютър без ваше знание и позволение).

Специалистите делят този зловреден софтуер на различни типове – вируси (класически вируси, които се самовъзпроизвеждат), троянски коне (представя се като програма, която прави нещо полезно за вас, а в заден план краде вашите пароли и поверителна информация и ги изнася от компютъра), спайуер (шпионски софтуер – следи цялата ви дейност на компютъра), адуер (показва нежелани реклами), руткит (софтуер, който дава администраторски достъп до вашия компютър на непознати), даунлоудъри (софтуер, който сам по себе си не е вирус, но отваря портове за изтегляне на истинския зловреден код) и други типове.

Функции като антивирусна защита в реално време (непрекъснато активен антивирусен скенер), защита на POP3 поща вече са стандартни функции при съвременния антивирусен софтуер.

Напоследък антивирусните програми стават все по-комбинирани и включват и други функции – като например усъвършенствана защитна стена, анализ на поведението на инсталираните програми и други функции.

Защитната стена възпрепятства свързването на вирусите с Интернет и така възпрепятства изнасянето на информация от компютъра ви.

Анализът на поведението на програмите представлява точно това, което казва че е – следене поведението на програмата. Ако има вирусоподобно поведение, потребителят се известява, за да вземе решение дали да изолира съответната програма или изпълним файл.

Един добър представител на такава комбинирана антивирусна защита е AVG Internet Security. Най-изявените негови фукции са: антивирус (Antivirus), антиспайуер (Anti-Spyware), антиспам (Anti-Spam), безопасно търсене (Safe Searching) и безопасно сърфиране (Safe Surfing) в Мрежата, защита от кражба на лични данни и Защитна стена (Firewall) – срещу проникване на хакери и изнасяне на информация от троянски коне.

Вариантът със същите качества, но с добавено  мрежово управление за отдалечена инсталация, обновяване, отчети) се нарича AVG Internet Security Business Edition.

По-долу можете да видите цените на AVG Internet Security:

Ако имате въпроси, можете да се свържете с мен.