Развитие на нероденото бебе

Нероденото бебе – високотехнологични снимки / Видео за живота и срещу аборта.

Развитието на нероденото бебе
Развитие на плода – от зачеването до раждането

Ден 1) Оплождане: всички човешки хромозоми са налице; започва уникален човешки живот.

Ден 6) Ембрионът започва имплантирането си в матката.

Ден 22) Сърцето започва да тупти със собствената кръв на детето, която често е от различна група спрямо майчината кръвна група.

Седмица 3) До края на третата седмица се формират гръбначния стълб на детето и нервната му система. Черният дроб, бъбреците и червата започват да придобиват форма.

Седмица 4) До края на четвъртата седмица детето е десет хиляди пъти по-голямо от оплодената яйцеклетка.

Седмица 5) Започват да се развиват очите, краката и ръцете.

Седмица 6) Могат да се уловят мозъчните вълни; устата и устните са налице; формират се ноктите на пръстите.

Седмица 7) Формират се клепачите и пръстите на краката; носът се отличава. Бебето рита и плува.

Седмица 8) Всеки орган е на мястото си, кости започват да заменят хрущялите; започват да се оформят пръстовите отпечатъци. До 8-мата седмица бебето започва да чува.

Седмица 9 и 10) започват да се оформят зъбите, развиват се ноктите на пръстите. Бебето може да върти главата си и да се мръщи. Бебето може да хълца.

Седмици 10 и 11) Бебето може да „диша” околоплодна течност и да уринира.

Седмица 11) бебето може да сграбчва предмети, поставени в ръката му; всички органи действат. Бебето има скелетна структура, нерви и кръвообращение.

Седмица 12) Бебето има всичко необходимо, за да изпита болка, включително неври, гръбначен мозък и таламус. Гласните струни са завършени. Бебето може да смуче палеца си.

Седмица 14) На тази възраст, сърцето изпомпва няколко литра кръв през тялото всеки ден.

Седмица 15) Бебето има вкусовите луковици на възрастен.

Месец 4) Започва да се формира костния мозък. Сърцето изпомпва по 25 литра кръв на ден. До края на 4-тия месец бебето ще е 20-25 сантиметра на дължина и ще тежи до 220 грама.

Седмица 17) Бебето може да сънува (т. нар. REM – rapid eye movement), докато спи.

Седмица 19) Бебетата могат да бъдат спасени от възраст 21-22 седмици след оплождането чрез стандартизирана процедура, а понякога могат да бъдат спасени дори и по-рано.

Седмица 20) Най-ранната възраст, при която се изпълняват аборти чрез частично раждане. На 20 седмици бебето може да разпознава гласа на майка си.

Месеци 5 и 6) Бебето упражнява дишане чрез вдишване на околоплодна течност в своите развиващи се бели дробове. Бебето може да улавя пъпната връв, когато я усети. Повечето майки усещат нарастване на движението, ритането и хълцането на бебето. Мастните и потните жлези сега функционират. Сега бебето е дълго 30 сантиметра или повече и тежи до 600 грама.

Месеци 7 до 9) Налични са кучешки зъби (вътре във венеца) . Бебето може да отваря и затваря очите си. Бебето използва четири от своите пет сетива (зрение, слух, вкус и осезание/допир/). То знае разликата между будно състояние и спане и може да реагира на настроението на майката. Бебешката кожа започва да се удебелява и се създава и съхранява слой от мазнина под кожата. Изградени са антителата и сърцето на бебето започва да изпомпва по 1200 литра кръв на ден.

Приблизително една седмица преди раждането бебето спира да расте и „изпада”, обикновено с главата надолу, в тазовата кухина.

Използвани източници (от английския оригинал в описанието на клипа):

Bergel, Gary (Produced by NRLC) „When You Were Formed in Secret.“ 1998.

Flanagan, Geraldine Lux. Beginning Life. The Marvelous Journey from Conception to Birth. New York: DK Publishing Inc., 1996.

Hopson, Janet L. Fetal Psychology. Oct. 1998.

Credits:

Photos courtesy of Priests For Life.

Pachabel’s Cannon music from the Music Bakery.

Video from rosaryfilms of Secret of the Rosary.