Защо среброто е по-ценно от златото

Защо среброто е по-ценно от златото

от Теодор Бътлър

– Оригиналът на английски е публикуван на 6-ти октомври 2006 г. в SilverSeek.com (http://news.silverseek.com/TedButler/1160149628.php)
(адаптиран превод: copyright Михаил Матеев).

 

Тъй като златото в момента се продава на 50 пъти по-висока цена от среброто, може да сте озадачени да ме чуете да казвам, че среброто е по-ценно от златото. Това изглежда като очевидно противоречие. Това, което именно искам да кажа, е че среброто се търси много в промишлеността, докато златото, освен за използване при бижута, е с ограничено търсене. Съобразно необходимостта от него в съвременното общество, среброто има най-висока стойност и най-голяма полезност. Унция сребро (~31 грама) има по-голяма стойност за производствата, които трябва да го имат, отколкото унция злато.  Тук съществува инвестиционна възможност, тъй като настоящата цена не отразява този факт.

От 60 години в промишлеността се използва повече сребро, отколкото се произвежда. Това е най-силното обстоятелство, подкрепящо очакването за повишаване цената на стоката. Търсенето на сребро от промишлените потребители по целия свят е много по-голямо от търсенето на злато. И въпреки това златото се продава на цена петдесет пъти по-висока от тази на среброто.

През последните 60 години среброто буквално се е стоварвало на пазара без оглед на цената. Американското правителство е разпродало запас от пет милиарда унции. Това сребро е използвано от промишлеността и вече го няма – завинаги. Преди няколко години американския монетен двор обяви, че трябва да купува сребро на открития пазар.

Това е само част от историята. Може да се шокирате, когато научите, че има повече налично злато отколкото сребро. Документирано е около пет пъти повече злато в наличности над земята, отколкото сребро. Освен това, остават по-малко години за производство на сребро със съвременните технологии в разработваните в момента мини, отколкото злато. Тези силни факти в момента не са отразени в цената. Обаче някой ден ще бъдат. Ето защо съществува възможност за печалба от сребро – възможност като никоя друга в историята. Нищо на този свят няма потенциала за умножаване на вашето финансово състояние като среброто.

ТЪРСИ СЕ

Днес световните наличности от сребро са в най-ниската си точка от 200 години. Цялото известно и описано сребро в складовете и другаде възлиза само на 250 милиона унции, и повечето от него е ангажирано или не е налично. Промишлеността изисква над 900 милиона унции всяка година.  Мините и рециклирането не успяват да осигурят нужното сребро.

Среброто е най-добрият проводник на електричеството. Всеки компютър, сървър, монитор, мобилен телефон и превключвател трябва да имат сребро. Лазерите, сателитите, високотехнологичните оръжия и роботиката, всички те изискват сребро. Цифровата технология и телекомуникациите се нуждаят от сребро. Ако погледнем домакинските електроуреди – сребро има във всеки телевизор, съдомиялна машина, стенен прекъсвач и хладилник. Проводници, превключватели, електрически връзки и предпазители използват сребро, защото то не корозира и не причинява прегряване и пожари. Среброто се използва много във фотографията и печатарската промишленост. Междувременно разцъфтяват нови и екзотични приложения на среброто.

Новият двоен слой сребро върху стъкло прави фурор на пазара на прозорци, тъй като той отразява почти 95% от горещите лъчи на слънцето. Ново електронно приложение за „умни етикети”, което заменя бар-кодовете, може да използва значителни количества сребро.

Среброто има най-голям блясък при полиране от който и да е метал и е най-добрият отражател на светлина, което позволява то да се използва при огледалата и при покритията за стъкло, мобилни телефони или метали. Химичните реакции могат да бъдат значително ускорени при добавяне на сребро. Приблизително 700 тона сребро се използват непрекъснато в световната химическа промишленост за производство на пластмаса.

Днес батериите се произвеждат със сребърни сплави. Безоловната сребърна сплав се използва в големи количества за съединяване на материали и производство на устойчиви на пропускане съединения. Среброто, също така, се използва широко в нанасянето на проводящи пътечки през коприна за производство на печатни платки, мембранни превключватели, електрически отопляеми автомобилни прозорци и лепила.  Среброто има разнообразно приложение във фармацевтиката. Сребърният сулфадиазин (silver sulfadiazine) е най-силната съставка при лечение на изгаряния. Катетрите, импрегнирани със сребро, премахват бактериите. Среброто непрестанно е хвалено за своите бактерицидни свойства и качествата си за пречистване на вода. Изправени пред всички тези промишлени приложения, има все по-малко сребро на разположение.

Имаме жизненоважен материал, познат на всички хора през цялото това време, буквално изчезващ пред очите ни, както над, така и под земята. Той е материал, от който зависят съвременния живот и повишаващите се жизнени стандарти. Той не е само крайно необходим – той е чудотворен метал.

СРЕБЪРНИЯТ БАЛОН

Балонът на акциите и балонът на недвижимите имоти по-добре да се отдръпнат и да направят място, защото ще ви кажа за балон, за който се говори, откакто човечеството съществува – балона на среброто. В центъра на причините за скока на среброто до небето е идещият край на изкуствено потисканите цени на среброто. Няма основателно пазарно обяснение за толкова крайно потискани цени пред все по-голямото търсене и изчерпани световни запаси.

От 20 години съществува необикновено голяма къса позиция на среброто на нюйоркската стокова борса COMEX. Тази къса (къса позиция е такава позиция, при която се печели от понижаване на цената на стоката, в случая – среброто) позиция (съществуваща на къс хартия) е уникална в това отношение, че няма друга стока, която да е имала къса позиция, по-голяма от нейното световно производство и запаси в целия свят. Това ни казва защо среброто е с потисната цена. Но късата позиция е двупосочна улица. Макар и късите позиции правят каквото си искат с цената на среброто от дълго време, то когато тези къси позиции се закрият (чрез закупуване на сребро), ценовият ефект от късата позиция е обратен – търсенето се повишава и цените се вдигат.

Не можете да поддържате цената на каквото и да било изкуствено потисната в продължение на десетилетия и да не окачвате рязко обратно движение, когато изкуственото ограничение внезапно бъде премахнато. Така че е логично да се предположи че, когато потискането на цената на среброто свърши, ще имаме внезапно повишаване.  Среброто трябва да се придвижи към ценовата точка, където предлагане и търсене се балансират. Като се има предвид колко дълго среброто е било държано с потисната цена, цената му ще стане изключително висока, за да постигне този баланс. Много е вероятно, при неизбежното движение до пазарната равновесна цена, да видим рязък скок в цената нагоре. Паниката при закриване на късата позиция изглежда неизбежна в даден момент – поради големия размер на късата позиция. Това, само по себе си, може да направи цената на среброто трицифрена. Среброто, в исторически и световен мащаб, е основен кандидат за експлозия на цената в бъдеще. Фундаменталният анализ на среброто показва толкова голям потенциал за повишаване на цената, че не бих могъл да си го представя, ако опитам.

ПАНИКАТА НА ПРОМИШЛЕНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ

Количеството на среброто, използвано във всяко индустриално приложение, макар и изключително важно за завършения артикул, е малък процент от крайната цена на продукта. Това означава, че промишлените потребители няма да заменят с готовност среброто с други материали при нарастване на цената. Ако цената на среброто скочи значително, те ще са по-склонни да натрупат запаси.

Когато удари неизбежната криза за сребро, ще бъде само въпрос на време преди промишлените потребители да се опитат да защитят себе си от забавяне (на производството поради недостига на сребро) и нарастване на цената. Те ще се опитат да натрупат запас от сребро. Вие не бихте рискували затваряне на монтажна линия поради липсата на единичен компонент с ниска цена.

Тъй като промишлените потребители се опитват да се предпазят от спиране на монтажните си линии, извънредното търсене ще направи предлагането по-трудно.

Ето как настъпва паниката. Цената на метала паладий нарасна над 1100 долара за унция, защото промишлените потребители изпаднаха в паника и натрупаха запаси. Среброто има повече приложения отколкото паладия. Това повишава вероятността потребителите на сребро да изпаднат в паника и да се опитат да натрупат запаси.  Ако се получи паника, има само едно известно лекарство – тя трябва да изгори в изключително високи цени.

ДРУГА БОМБА

Има много форми на „хартиено” сребро – при което истинското сребро не е налично – такива са общи сметки на сдружения, сметки с кредитно рамо (левъридж) и банкови сребърни сертификати.

Тези сметки предлагат по-ниски комисионни такси и такси за съхранение (понеже няма истинско обезпечаване със сребро). Считам, че има доста над милиард унции сребро в тази форма, може би дори само от швейцарските банки.

Банката-издател използва „безплатните” пари, което е много печелившо за тях, доколкото цената на среброто не се повишава. Но когато среброто явно се повиши, издателите, по същество, държат къса позиция. Това е само още една от многото уникални причини за историческото раздуване на цената на среброто. В някакъв момент, при достатъчно висока цена на среброто, издателите ще изпаднат в паника и ще се опитат да покрият загубите. Единственият начин да ограничат загубите си е като купят сребро. Чистият ефект от натрупаните къси позиции в сребро се равнява на водородна бомба, която е на върха на атомна бомба, която е на върха на неутронна бомба.

 

 

Надявам се тази статия да е била полезна за вас. Оставам на разположение за въпроси от ваша страна.

Една от възможностите за инвестиране в сребро е представена тук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Можете да разгледате и други статии от категорията Инвестиране в сребро.