Софтуер за архивиране и възстановяване

Софтуерът за архивиране и възстановяване представлява изключително важна част за всеки, който иска да разчита винаги на компютъра си, или, дори ако компютърът се повреди, да може да получи бърз достъп до данните си – файлове – различно документи, снимки, филмчета, настройки на програми и така нататък.

Но не само това. Добрият софтуер за архивиране и възстановяване може да архивира и операционната ви система по такъв начин, че да можете да стартирате компютъра веднага след възстановяването й. Веднага получавате обратно всичките си настройки и всичките си програми без нужда от повторно инсталиране. С такъв софтуер можете да забравите какво е инсталиране на програми. Архивирането на файловете ви и на операционната ви система става незабележимо докато работите – било на свободно място на вашия диск, или отдалечено на външен харддиск, на споделен дял във вашата мрежа, на някой сървър в Интернет, или дори на DVD диск на вашата записвачка (също така – лентови устройства, SAN, NAS и прочее).


За кого е полезен такъв софтуер? Както стана дума по-горе – за всеки, за когото работата на компютър е важна, и особено загубеното време в преинсталация при проблем с компютъра.

А проблеми има много – токови удари могат да повредят диска на компютъра ви и този диск да стане изцяло неизползваем.

Какво бихте правили в този случай? Ако имате такъв софтуер, ще сложите нов харддиск, ще заредите с медия за начално зареждане от CD, и ще възстановите всичко до ниво от последното архивиране. Другата възможност е да седнете на резервния си компютър и да отворите архивите от външния диск, където те се съхраняват. Или, ако имате функция за възстановяване на архива върху друг компютър – направо да възстановите операционната система и данните върху него.

Както разбрахте, архивирането става бързо. Добрата новина е, че и възстановяването също става бързо. 20 GB данни (системен диск с инсталирана операционна система и приложен софтуер – тоест работните програми) се възстановява за 20 минути. Ако трябва да инсталирате всичко отначало, ще ви отнеме 30 минути за инсталиране на операционната система и след това дълги часове  (примерно 4 часа) в инсталиране на всичките работни програми, които ползвате за работа. Може би сте забравили точно къде са инсталационните дискове на някой принтер, или скенер, или друго периферно устройство? След като ги инсталирате трябва да ги настроите. А данните?

Ако не ползвате софтуер, който автоматично да архивира вашите данни, най-вероятно или нямате архивирани данните, или имате много, много стари техни архиви. А щом са стари, най-вероятно са неизползваеми. Ето колко загуба на време ви струва неизползването на такъв софтуер за архивиране и възстановяване.

Ето само няколко от професиите, които биха искали да имат такъв софтуер на компютъра си. Всякакви специалисти във финансовата област – трейдъри на фондова или стокова борса, счетоводители, дизайнери, преводачи, фирми, които осигуряват непрекъснати услуги чрез компютри – например хостинг, интернет доставка – и други.

Един такъв софтуер с доказани качества е Акронис (Acronis).

По-долу са показани цените на Акронис Работна Станция. За други варианти – сървърни решения и друг софтуер от Acronis – проверете в онлайн магазина на DEN.BG.

Acronis Workstation:

Ако имате въпроси, можете да се свържете с мен.