Как се прави защита на блог

Как се защитава блог, който хоствате на самостоятелен домейн ime.com, срещу атака? Информацията не е на вашия компютър. Компютърът може да се изключи, но сайта ви, за който сте отделили време да пишете статии, плащали сте хостинг, домейн и прочее такси, е 24 часа на разположение за всеки, който иска да се пробва да го атакува.

За съжаление това не е хипотетичен случай. Вчера атакуваха успешно www.ExtremeCentrePoint.com (това беше и повод да отворя предварително този сайт – подробности тук.) Предимно ще говоря за блогове с енджин на WordPress.

Такава атака не е възможно да се избегне на 100%. Рано или късно сайтът ще падне. Какво може да се направи, за да се облекчи ситуацията?

1. Енджинът на блога трябва да бъде обновен до последна версия. Това се отнася особено за WordPress. Не забравяйте да архивирате базата данни непосредствено преди обновяването. Да, някои плъгини не работят на най-новата версия. Но сигурността е на първо място. Особено когато имате куража да пишете политически некоректни статии.

2. Редовно архивирайте базата данни. Не само преди обновяване до най-нова версия на енджина.

3. Поддържайте огледално копие със статиите си като поддомейн (ime.wordpress.com или ime.blogspot.com) на блогова система – примерно WordPress или Blogger. Първата система е на WordPress, втората е на Google. Когато сайтът е направен като поддомейн,  енджинът се обновява автоматично. (Ако трябва да изпадам в подробности, ако собственият ви домейн използва енджин на Blogger, въобще няма нужда да обновате енджина, защото собственият ви домейн е само лице, а отзад стои директно Blogger. Когато ползвате WordPress енджин на собствен домейн, базата данни си стои на ваш хостинг и вие сте отговорен за обновяването на енджина.)

Нека да се пробват да атакуват световните лидери в блогването. Доста по-трудно ще им бъде, нали?

Дори да пренебрегнете първия и втория съвет, използвайте третия. А от него могат да се възползват дори хора, които прохождат в блогването и нямат финанси или желание да вземат собствен домейн.

А защо ползвам WordPress? Макар и по-малко гъвкав от Blogger, WordPress е по-лесен за управление. За хора, които имат какво да кажат, не е най-важното сайтът им да бъде изключително гъвкав, а по-скоро да е удобен за писане. WordPress е такъв.