Иван Костов коментира позицията на ГЕРБ в политическото пространство

Иван Костов във втората част на свой коментар от 28.10.2009 година на своя сайт Отговори.еу казва, че, тъй като десните партии не могат да останат на популистка основа, то и  правителството на ГЕРБ не може да остане на тази популистка основа, тъй като тя е дясна популистка формация. Това е нетрайност на възгледите за десницата.

Или като управляващи трябва да поемат пътя на радикални, сурови и тежки реформи и да извадят България от кризата, да решат основните й проблеми и така нататък, или действайки по познатия осемгодишен популистки начин, да оставят ужасяващо наследство след себе си. Защото единственият начин България да реши проблемите, които има в момента, е да се реформира. Тоест не могат да останат реформистки [според мен тук Иван Костов иска да каже „популистки“, както става ясно от контекста и следващото изречение – М. М.]. Тоест или стават реформистки, или остават популистка формация, но и в двата случая, в първия случай се превръщат в реална десница, във втория просто са обречени да не съществуват дълго време.

Иван Костов е един от най-открояващите се политици на нашето време и винаги е бил за дясното, християнското, западното като цивилизация. Този човек винаги ми е харесвал с реформаторския си дух. Не се притеснява да каже нещата така, както ги вижда. С горния си коментар отново затвърждава тази позиция. И е толкова прав, че само можем да искаме да се случи първото – ГЕРБ да станат реформистки управляващи, а не второто – да останат популистка формация.