Божидар Димитров и англосаксонският морал

В новина от сайта на в-к „Монитор“ от август 2009 година, се казва, че във връзка с лековатото минало на Лила Георгиева – към днешна (10 март 2010 г.) дата консул на България в САЩ,

част от българите в чужбина са изпратили открито писмо до премиера Бойко Борисов и министъра без портфейл, отговарящ за сънародниците ни зад граница, Божидар Димитров, с което искат отзоваването на Лила Георгиева от Чикаго. В протеста се посочва, че е спорно „такова леко поведение да ни бъде лансирано и представяно като изключителен вид професионализъм из областта на международните отношения и дипломацията“.

Министър Божидар Димитров (припомням – в  момента е от ГЕРБ, преди беше от БСП),  заявява, че:

„у нас насилствено се насажда англосаксонски студен морал, който не е присъщ за южните народи“

Явно Б. Димитров забравя, че вече е част от екипа на партия, обявила се за дясноцентристка, а не лява. При истински десните се цени морала, и този морал не зависи от географско положение.

Една много голяма част от българите са отишли в САЩ – основана от пуритани и пилигрими нация – със зелена карта. Това означава, че те са избрали да живеят там, в САЩ, а не тук, в България. И, голяма част от тези хора предпочитат онзи, американски, морал, а не нашенския, български. Разбира се, Б. Димитров е популист. Предпочита да се хареса на неморалните в България, отколкото на моралните в чужбина. Въобще, предпочита неморалността пред моралността (моралните хора винаги сме малцинство), независимо от географско положение.

Време е Божидар Димитров и назначилия го за министър Бойко Борисов да чуят коментара на Иван Костов за ГЕРБ.