Книгата, с която вашето дете може да се научи да чете английски

Книгата, с която можете да научите вашето дете да чете английски, се казва Teach Your Child to Read in 100 Easy Lessons. Собствената страница в Интернет е http://www.startreading.com.

Teach Your Child to Read in 100 Easy Lessons

 

В представянето на книгата на този сайт се казва следното:

Teach Your Child to Read in 100 Easy Lessons е модификация и разширение на DISTAR® (Direct Instruction System for Teaching, Achievement and Remediation). Представен в PrimeTime Live  и 20/20 (магазинни предавания на телевизията ABC), подходът Direct Instruction (Пряко инструктиране) е доказан от проведеното от United States Office of Education оценяване като най-успешната програма за четене при начинаещи, сравнена с всички останали подходи, използвани в училищата. [За повече информация и оценките на този подход – наречен Project Follow Through – вижте този адрес: http://darkwing.uoregon.edu/~adiep/ft/grossen.htm.]

Децата лесно се придвижват стъпка по стъпка с фоникса (звуковете на буквите) и научават съществените умения (изхвърлени от другите фоникс програми) да съчетават звуците в думи. Стъпвайки на тази уникална фонетична основа, децата бързо започват да четата думите в изцяло илюстрираните истории. Тази книга е предназначена да бъде лесна за използване от родители, баби и дядовци, учители, или други, които желаят да обучават малки  (3– до 6–годишни) деца, които не умеят да четат. Книгата съдържа 100 двадесет-минутни урока, които са маркирани с цвят и с цялостни инструкции (включително как да мотивирате, обучавате и поправяте), така че и за вас, и за детето ви обучението да е успешно. Колко успешно? След като децата завършат 100-те урока, могат да продължат четенето на материали от втори клас.

Всъщност всеки урок се минава за около 12-15 минути, а не за 20.

След обучение по тази програма детето ще може да чете английския като роден език. Успоредно с изучаването на фонетика (фоникс, phonics) и произнясяне на буквите (спелинг, spelling), то научава и граматиката на заден фон чрез умело разработените разказчета и описания по картинка. Към края на учебника са включени и упражнения по изписване на буквите.

За успешно прилагане на този метод са нужни само две неща: родителят/дядото/бабата/човекът, който преподава – да знае английски на средно ниво, за да може да чете учебника и да комуникира с детето. Другото важно нещо е детето да не е се е обучавало на английски по друг метод, за да няма научени предишни похвати, които само биха навредили при обучението по тази програма.

Книгата може да се закупи от Amazon (САЩ) за 15-22 долара (доставката се плаща допълнително), или в България от Store.bg за около 80 лв. Най-евтино излиза да се закупи от Amazon (UK) – в момента (март 2010 г.) се предлага за 9.90 паунда + 3.94 паунда за доставка до България.

Нашата дъщеря се научи да чете с тази книга на възраст между 3 г. 6 м. и 4 години. След това продължихме по-нататъшното й обучение по друга програма.

За примерна работна тетрадка за научаване на изписване на буквите на английски можете да прочетете и да я изтеглите от следната статия Работна тетрадка за научаване на изписване на буквите от английската азбука.

Ако имате въпроси, можете да оставите коментар!

Работна тетрадка за научаване на изписване на буквите от английската азбука