Бойко и двата стола

by Михаил Матеев on March 12, 2010 · 3 comments

in Държава, Икономика, Общество, Политика

Бойко Борисов седи на два стола. Има голяма опасност да падне, ако не реши да седне само на единия. Историята показва, че при седене на два стола падането е въпрос на време, а не на вероятност. Не е въпрос дали се пада, а само – кога ще се падне, ако се продължи да седенето на два стола.

Единият стол е отдясно, другият е отляво. Отдясно са заетите в частно-реалния сектор, а отляво са чиновниците, пенсионерите и безработните.

По информация на в-к “Сега”, публикувана в средата на декември 2009 г., в края на 2009 година пенсионерите са около 2.3 милиона. От публикация в Expert.bg oт 23.11.2009 разбираме че в България “от наетите лица 2 099.3 хил. (73.6%) са в частния сектор, а 752.6 хил. (26.4%) – в обществения,” а “безработните лица са 234.5 хил.”

Елементарната сметка показва, че хората, които сами изкарват хляба си са приблизително 2.1 милиона, а хората, които чакат на бюджетна издръжка – чиновници, пенсионери и безработни, са 2.3 милиона пенсионери + 0.75 милиона в обществения сектор + 0.23 милиона безработни = общо 3.28 милиона. Тоест от имащите право на глас от общо 5.38 милиона[1] 60% са хора, които чакат на държавна издръжка. Остават само 40%, които изхранват както себе си, така и споменатите 60%.

Какво направи правителството дотук? Замрази заплатите в обществения сектор (загуби 0.75 милиона гласоподаватели от обществения сектор), обложи частния сектор с двойни осигуровки за работодателите, които и работят като служители във фирмите си, възстановяването на ДДС от държавата към фирмите се бави неимоверно много, в резултат на което фирмите фалират, налага глоби за забавено плащане на осигуровки на фирмите,  а пари няма за бюджетни издръжки. По този начин се клати и левия, и десния стол.

Политиката в момента е достатъчно лява, за да не се хареса на дясно-мислещите в България, и не достатъчно лява, за да се хареса на ляво-мислещите, или просто на почитателите на социалните помощи и плащания.

Ако Бойко си тръгне, ще дойдат отново левите – БСП и ДПС. За първите ще гласуват споменатите 60%, а за вторите гласът ще бъде етнически.

Бойко има само един ход, както го предупреди задочно Иван Костов още през октомври 2009 г. – или да стане истински десен реформатор, или да изчезне от политическата сцена.

НДСВ бяха популисти и изчезнаха. Дали ГЕРБ ще ги последва, зависи изцяло от тях самите. Както се казва: Делото за спасяване на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

Препоръки за примерна истински дясна политика:

0. Прочитане на Капиталистическия манифест (преведен на български, за улеснение)

1. Съкращаване на бюджетния сектор.

2. Постепенно увеличаване на пенсионната възраст до ниво, при което никой не получава пенсия. Пенсионерите ще бъдат издържани от своите деца. Така на млади години всеки ще мисли как да възпитава децата си, така че да го гледат на старини.

3. Премахване на косвените данъци.

4. Премахване на системата от затвори. Системата се заменя със смъртно наказание за тежните престъпления, а за леките – от заплатата на престъпника се изплаща глоба на жертвата на престъплението.

5. Преструктуриране на армията от активна в запасна с реводни ежегодни запасни занятия от по 3 седмици за всички, които подлежат на запас. Съхранението на оръжията ще става по домовете на онези, на които са зачислени.

6. Премахване на законовите ограничения за придобиване и носене на оръжие за самозащита. В резултат на това престъпността рязко ще намалее.

7. Йерархично облагане – общините облагат гражданите и фирмите на своя територия, а националното правителство облага общините с данък само доколкото да издържа собствената си работа.

8. Премахване на НЗОК. Болниците ще се обслужват от компании, подобни на застрахователните, в които всеки ще реши дали и колко да внася като собствена здравна застраховка всяка година.

След като се потруди над тези 8 точки, може да се премине и към 30-дневния план за превръщане на България в свободна и просперираща нация.

———

Бележки под линия:

[1] По данни на WorldFact Book на ЦРУ за България населението над 15 годишна възраст е около 6.2 милиона. Все пак тези данни са само по оценка, а не от реално преброяване. Също така цифрата от 6.2 милиона не е съществена за разсъжденията в статията.

за превръщане на България в свободна и просперираща нация

{ 3 comments… read them below or add one }

Петър Славов March 13, 2010 at 13:23

Напоследък Бойко показва, че му липсва много смелост. Излъга доверието на дясномислещите хора. Гръмките обещания останаха в историята. Вариентите са два – или вече няма воля, осъзнал в пълна степен колко е трудно да се върви срещу течението (а едно време казваше, че да си кмет е 10 пъти по-лесно от това да си премиер), или е постигнал някаква договорка за президентските избори. Защото ги плашеше със съд, а сега пуска “Белене”, оправдавайки се, че опозицията щяла да го притисне за “вложените” (откраднати) вече пари. Дано да се е подсигурил за 2011, защото с това беззъбо поведение губи много.
Не му пожелавам да се провали, защото иначе ще стане страшно, но виждам че задачата, с която се е нагърбил, въобще не е за него.

Reply

admin March 13, 2010 at 13:48

Аз също не искам да пада от власт, нито да се провали. За съжаление засега виждам от него само много приказки за дясно, а действията му по същество са леви. А са леви, защото е популист, а по-голямата част от гласоподавателите (популистите се интересуват само от благосклонното мнение на гласоподавателите) са за леви мерки. Само че ако ще е ляво, има БСП и никой няма нужда от Бойко. Ако ще е дясно, има СДС и ДСБ, така че пак никой няма нужда от Бойко. За това, ако Бойко иска да си осигури някаква гласоподавателска база, трябва да премине решително или вляво, или вдясно. Иначе, дори да оцелее до следващите избори, политически няма да оцелее след тях. Както по същите причини не оцеляха НДСВ.

Reply

Петър Славов March 13, 2010 at 14:06

Това, че иска да се хареса на всички, му прави много лоша шега. Защото хората виждат колко е слаб. На приказки е голям и толкоз. Доскоро раболепната му партия успя да наруши комфорта му – даже най-послушните гербоваци показаха повече характер от него. А бягайки от конфронтация с президента, стана направо жалък. Не го избраха да се бори с кризата – избраха го, за да прави чистка. Сега тази обаятелност почти е изчезнала. Затова напоследък нещо спря да плаши с нови избори.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: